torstai 27. huhtikuuta 2017

Järkyttävä elokuva luonnosta ja kasvatuksesta - Captain Fantastic




Kerrankin elokuva, mitä kehtaa suositella!

Tämä on kasvatusdraama; isä perheen päänä, kuusi lasta. Vanhemmuudessa törmää moniin kysymyksiin: Antaako lapsille sokerihuurrutettuja muroja? Voiko puissa kiipeillä? Mistä asioista ei tule puhua lasten kanssa? Mitä juhlia vietetään? Mikä on sopiva määrä ruutuaikaa? Captain Fantastic jännittää jousensa äärimmilleen, mutta käsi ei vapise. Kasvatusfilosofiset nuolet suhahtavat häränsilmään yksi toisensa jälkeen.

Elokuva sanoo juuri ne kaksi sanaa, mitkä mekin haluamme sanoa yhteiskuntajärjestelmälle: ”haistakaa paska”.

Elokuvan sankarit ovat räävittömiä pakanoita ja pyhänhäpäisijöitä. Sopii kuitenkin kysyä, miten muuten ei-kristityn tulisi kohdata nykyinen kirkollisuutemme kuin sarvet tanassa? Eikö Kristuskin ollut juutalaisille punainen vaate?

Kirjoituskouluttajani antoi minulle kirjoitusneuvon: ”älä pelkää vetää överiksi”. Captain Fantastic tankkaa tällä opilla bussinsa, eikä matkasta lumoutunut katsoja välitä laskea korjauskehotuksia. Miksi tehdä tarinaa, miksi luoda henkilöhahmoja, jos ei voi edes kerran painaa kaasua pohjaan ja nostaa vauhtia yli rajoitusten?

Isänä olen vähintäänkin aavistanut järjen ja hulluuden välisen taistelun, kun vuoristorataani on käyty purkamaan turvallisuuden ja lasten edun nimissä.

Minua on viimeisen vuoden aikana uhattu kolme kertaa oikeudella lasteni huoltajuudesta vain sen takia, etten ole viitsinyt siivilöidä hyttysiä heidän kipoistaan. Kuinka yksikään itseään kunnioittava isä ei veisi lapsiaan siltojen alle?

Captain Fantasticin hahmokavalkadi on yhdistelmä hippien perhealbumia, Grimmin satuja ja alkuperäiskansoja, jotka tahtoisi sulkea lasikuvun sisään ihailtavaksi, ellei kävisi ilmi, että elämä itsessään on valtavan iso lasikupu.

Aika lävistää siipemme neuloilla näyttelyiksi ikuisuuden saleihin. Aiotko totella, kun kuolema huutaa sinua sisälle auringon laskiessa?

Jos Little Miss Sunshine, Into the Wild, Boyhood tai Moonrise Kingdom kuuluvat suosikkeihisi, pidät varmasti tästäkin. Koko touhu on sulaa fantasiaa, mutta minut se teki ihan oikeasti iloiseksi. Se tunne, kun joku tuntee sinut paremmin kuin sinä itse.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti