sunnuntai 16. elokuuta 2020

Kaikkien burkhien äiti


















Takahuone

Tämä on esitelmä suosikkitaiteilijastani Stefani Germanottasta. Hän on kansainvälinen supertähti, muoti-ikoni ja näyttelijä, joka on voittanut Grammyjen ja Oscarin lisäksi yli 300 muuta palkintoa. Hän on ensimmäinen ihminen, joka keräsi 10 miljoonaa Facebook-fania ja Twitter-seuraajaa. Naistaiteilija on tuttu näky otsikoissa ja lehtien, kuten Timen, Rolling Stonesin tai Voguen, kansissa. Jopa hänen aurinkolaseillaan ja teekupillaan on oma Facebook-sivusto.

Stefani julkaisi juuri kuudennen levynsä, joka nousi listaykköseksi kymmenissä maissa, myös Suomessa. Vakaumukseltaan hän julistautuu katoliseksi kristityksi, joka tuntee Jumalan armon ja oman syntisyytensä.        

Stefani Germanotta tunnetaan artistinimellä Lady Gaga.

Lady viittaa hienoon naiseen. Gaga tarkoittaa hullua ja absurdia. Ristiriitainen nimi juontuu kontroverssiyhtye Queenin laulusta Radio Ga Ga. Laulun musiikkivideo lainaa scifiklassikkoa Metropolis. Elokuva kertoo lempeästä Mariasta, joka puolustaa dystooppisen kaupungin työläisiä. Mustankipeä tiedemies Rotwang rakentaa kuitenkin Marian kaltaisen koneen, joka viettelee työläiset ja ajaa heidät turmioon.  

Lady Gaga on kaksijakoinen: kaunotar ja hirviö, neiti ja lutka, nainen ja mies, elävä ja kuollut, ihminen ja nukke. Tähti on luovan omaperäisyyden ja jatkuvien lainaamisien sulautuma. Artisti on esimerkiksi Madonnan, David Bowien sekä radikaalitaiteilijoiden Andy Warholin ja Marcel Duchampin seuraaja.

 

Parrasvalot

”Fame is prison” Lady Gaga kirjoitti lokakuussa Twitterissä. Viesti kohautti, mutta sen ei olisi pitänyt tulla faneille yllätyksenä. Gagaloo vihaa ja rakastaa julkisuuttaan niin kuin Klonkku sormustaan. Gagan kappaleet Gypsy ja Fun Tonight sanoittavat ristiriitaa, joka syntyy, kun menee naimisiin uransa kanssa.

Lady Gaga on kuulemma syrjäyttänyt kokonaan Stefani Germanottan. Gaga on sanonut, että hän mieluummin kuolisi kuin antaisi faninsa nähdä hänet ilman korkokenkiä. Gaga on Helinä-keiju, joka lakkaa olemasta, jos kukaan ei usko häneen. Laulun Applause mukaan Gaga elää aplodeista.

Lagy Gaga on paljastava artisti, joka esittää aina itseään. Hän on kertonut maailmalle tulleensa hyväksikäytetyksi, käyttäneensä huumeita ja sairastavansa fibromyalgiaa. Samalla hän vetäytyy aurinkolasiensa, pokerinaamansa ja asujensa taa. Aidon ja keinotekoisen raja hämärtyy.

Laulun Aura mukaan julkisuus on kuin ruumiin peittävä burkha. Gaga pukeutuu burkhaan muodin takia ja ehdottaa, haluammeko me ehkä nähdä hänet ilman sitä, alasti. Lagy Gagan alla ei kuitenkaan ole mitään. Duchampin Suihkulähde on ironinen arvoitus vailla ratkaisua.    

Kappaleen Bad Romance lyriikat kertovat sadomasokismista. Laulun musiikkivideossa ihmishirviöt heräävät suksibokseista julkisessa vessassa. Lady Gaga on bimbo, joka huumataan musiikkiteollisuuteen kuin huora, joka myydään mafiaherralle korkeimmasta hinnasta. Rakastelu jää kuitenkin toteutumatta, sillä ihmiskauppa onkin esinäytös hirviöiden okkultistiseen initiaatioriittiin, mikä polttaa lemmenvuoteen ja Gagan rakastajan karrelle.

Bad Romance on ensimmäinen 1 000 000 000 katselukertaa kerännyt musiikkivideo Youtubessa. 9-vuotias tyttäreni toisti juuri videon tanssiliikkeitä, joita hän oli oppinut TikTokista.   


Barrikadit

Lagy Gaga julistaa sukupuoli- ja seksuaaliroolit rikkovaa feminismiä. Gagan camp-kostyymit robottihaarniskasta glitterhuppuun ja lateksiseen nunnakaapuun kuvaavat identiteettien vaihdettavuutta. Groteskit asut rikkovat odotusten kahleet. Alastomuus järkyttää ja myy. Gagalle paljas pinta henkii vapautta.

Lagy Gaga sonnustautuu konepistoolirintaliiveihin. Taide on vaihtoehtoinen tapa toteuttaa itseään, sillä nyt rintojen tehtävä ei ole tyydyttää miehiä tai tarjota maitoa lapselle.  

Gagan levyn Artpop kannessa on visuaalinen dekonstruktio renessanssimaalari Botticellin teoksesta Venuksen syntymä. Kuva hajoaa taustalla, kun edessä istuu alaston Lady Gaga, joka kuppaa rintojaan ja synnyttää sinisen taivaankappaleen, joka onkin kitschtaiteilija Jeff Koonsin Tuijottava pallo.

Lady Gagan musiikkivideo Telephone tihkuu naisenergiaa. Kyseessä on lyhytelokuva ja jatko-osa musiikkivideolle Paparazzi, missä Gaga murhaa poikaystävänsä, koska tämä yritti uhrata hänet julkisuudelle. Telephonessa kovanaama Gaga saapuu naisvankilaan, joka on täynnä lutkia. Raggarityttö riisutaan alastomaksi selliinsä. Pian hän kuitenkin jo poseeraa seksikkäästi keltaiseen crime scene -nauhaan kietoutuneena – piikki heteronormatiivisuutta sekä naiset seksiobjekteiksi alistavaa miehistä katsetta vastaan. Vankila on metafora naisia hyväksikäyttävästä musiikkiteollisuudesta, itsenäisen naisen rangaistuspaikasta sekä miljööstä, joka mahdollistaa naisten miesvapaan hegemonian.

Lyhyen sekstailun, nujakoinnin ja pornotähdillä ryyditetyn tanssiosuuden jälkeen Gaga vapautetaan, kun Beyoncé maksaa hänen takuunsa. Parivaljakko kaasuttaa amerikkalaiseen tienvarsiravintolaan myrkyttämään Beyoncén ahdistelevan miesystävän – ja samalla muutkin asiakkaat. Massamurha selittynee konsumerismin vastaisena symbolina ja nyrkin ja hellan väliin ohjatun naisen kostona. Rikoksesta kylläisinä Thelma ja Louise huristavat keittämään uutta Amerikkaa Kill Bill -vaunullaan.

Kriitikot pitävät Telephonea yhtenä viime vuosikymmenen parhaimpana musiikkivideona.

Born This Way on Lady Gagan kunnianosoitus New Yorkin homobaareille ja burleskipiireille. Hänestähän tuli jättiläinen ryömittyään ensin tästä avaimenreiästä ulos. Kappaleessa Gaga on kosminen kolmisilmäinen avaruusolento ja äitihirviö, joka synnyttää uuden tuomioista ja ennakkoluuloista vapaan ihmiskunnan Salvador Dalin surrealistisen näyn mukaisesti. Videolla esiintyy hyvän vastavoima, mutta vaaleanpunaisen kolmion kansa on lankeemuksen ulkopuolella.

Kappaleen kertosäkeessä Lady Gaga laulaa uuden rodun voitonmarssia, missä seksuaaliseen suuntautumiseen tai ihonväriin perustuvalla syrjinnällä ei ole sijaa, sillä Jumala ei tee virheitä. Gagan voimaannuttamislaulut kannustavat itsemääräämisoikeuteen ja itserakkauteen: unelmien siivittämiseen, seksuaaliseen irrotteluun ja kajahtaneisiin hiustyyleihin.

Born This Way pääsi Guinnessin ennätystenkirjaan maailman nopeimmin myyvänä singlenä iTunesissa.   


Temppeli

Lady Gagan musiikkivideoissa okkultismi iskee silmää kristilliselle symboliikalle. Gagan kumouksellisuus tulee ilmi uskonnollisissa sanoituksissa. Marry The Night kappaleen soturiprinsessa nai syntisen yöelämän. Laulussa Judas prostituoitu Maria Magdalena rakastaa Juudasta Jeesuksen sijaan. Diskogospel Babylon kutsuu taivasbileisiin Baabelin tornin huipulle.  

Born This Way -videon Lady Gaga on vaihtoehtoinen Neitsyt Maria ja valkoinen päähenkilö, joka jakaa armoa ja oikeutta hänen oikealla ja vasemmalla puolellaan tanssiville tummaihoisille taustatanssijoilleen. Konserttipesissään äitihirviö kertoo pennuilleen, että katsoessaan sankariaan, he katsovat peiliin. Gaga tahtoo hyväksyä friikit ja hyljeksityt niin kuin Jeesus hyväksyi portot ja publikaanit. Lady Gagan tavaramerkki, kaikkinäkevä silmä, muistuttaa Gagan varjeluksesta. Musiikkivideoissa kameraan katsova supertähti luo intensiivisen yhteyden katsojaansa.  

Lady Gaga esiintyy messiaana ja supersankarina. Musiikkivideossa Stupid Love hän on animesankariksi pukeutunut galaktinen prinsessa, joka lopettaa mitättömät torailut superkyvyillään ja musiikin voimalla. Uransa huippuhetkenä Gaga esitti oman kuolemansa MTV Video Music Awards -gaalan taideperformanssina. Haltioitunut yleisö repesi aplodeihin kattoon hilatun ja vertavuotavan tähden edessä.

 

Uloskäynti

Lady Gagan uusi levy Chromatica on paluu elektroniseen tanssipoppiin ilman suurempia kommervenkkeja. Gaga korjaa luomiaan virhekuvia ja laulaa, kuinka vaikeudet ovat voitettavissa, kun uskoo itseensä ja antautuu rakkaudelle. Levyltä kuulee Lady Gagan terapiasessioiden kirpeimpiä paloja sekä joitain tämän vuoden parhaimpia pop-kappaleita. 

Popin Kultu Kimallus ei ehkä ole enää alan kirkkain tähti, mutta Amerikan Lady Bird inspiroi yhä miljoonia fanejaan kurottamaan parasta versiota itsestään. Hyväntahtoisuuden punkkari on Black Lives Matter -liikkeen aktiivitukija. Äitiydestä ja perheestä haaveilevaa muusikkoa povataan tähdeksi tulevaan supersankarielokuvaan.

Kristityn sopii kaivaa ristin teologia ja kallis armo esiin naftaliinista tämän ajan äärellä. Stefani Joanne Angelina Germanotta lienee taivaan ”halutuimmat” -listalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti