torstai 28. joulukuuta 2023

Ihmisien ja jumalien aikajana osa 5 - Maailmanloppujen välissä

Blogisarjan viides osa käsittää liki tuhat vuotisen ajan vuodesta 2 200 eKr. vuoteen 1250 eKr. Ajanjakso on puolta lyhyempi kuin entisessä osassa. Vauhti on silti kovaa ja monet heimot, kaupunkivaltiot sekä kulttuurit jäävät yksinkertaisesti mainitsematta - ihmissukujen ja yksilöiden kohtaloista puhumattakaan. Elämä oli varmasti yhtä merkityksellistä näinä aikoina kuin ennenkin, mutta mikä on esimerkiksi muinaisiranilaisen kaupunkivaltio Elamin merkitys nykyihmiselle kulttuurin, uskonnon, kielen tai valtiotaidon kannalta? Ei mikään - tai ei ainakaan helposti selvitettävä, jos piiloelamilaisia olemmekin. Niinpä vain Egypti saa enemmän kuin kaksi mainintaa, tuhatvuotiset valtakunnat kuitataan lyhyesti ja puoli maailmaa jätetään kylmänviileästi huomiotta. 

Perustelu vuosien pikakelaukseen löytyy toki myös tietojen vähyydestä. Vaikkapa Euroopan tai Amerikan historioista ei ole paljonkaan informaatiota näiltä kaukaisilta ajoilta - ei kieltä, ei kansoja, ei tietoja. Eikä jokin ruukunsirpale tai kivikasa ylitä uutiskynnystä. Tämä postaus jatkaa ja samalla päättää pronssikaudeksi kutsutun ajanjakson - vaikka esimerkiksi Suomen pronssiaika ajoitetaan vuosille 1 500 eKr. - 500 jKr. Ajan rajaaminen historiantutkimuksessa on aina vähän mieletöntä, myös historian viipalointi vuosisatoihin. Tässä rajaus tehtiin pitkälti kahden tunnetun ja pitkän katastrofiajan perusteella. 

Tältä ajanjaksolta ei ole uusia mullistavia keksintöjä - ellei sotavaunuja, lasia, aurinko- ja vesikelloa, suihkulähdettä, saksia tai kumia lasketa - mutta kuinkas muuten olisi kirjoittaminen, pyörä, ratsastustaito ja muut periytyneet sukupolvelta ja alueelta toiselle kuin ajan suuressa ketjussa? 


Taivaan yli-jumala Indra - vanhin nykyisin palvottava jumala? Indra on hindulaisuuden ikivanha jumala, jolla on paikkansa myös buddhalaisuudessa ja jainalaisuudessa. Indra mainitaan myös hurrilaisissa teksteissä. Ukkosenjumalana kalevalainen Ilmarinen saattaa hyvinkin olla hänen sukulaisensa tai suomalainen vastineensa. Varhaisemmassa hindulaisuudessa Indra oli merkittävin ja mahtavin jumalista. Myöhemmin hän jäi muiden jumalien varjoon ja sai myös negatiivisia piirteitä. Persialaisten zarathustralaisuudessa Indra on paha demoni. Jumalan norsuratsu sekä häneen liitetyt lemmenleikit ovat myöhempää kehitystä.  


-2 200 Vuosisadan mittainen - ja pitempikin - kuivakausi kuritti ankaralla kädellä Egyptin, Akkadin, Kiinan ja Intian korkeakulttuureita. Katastrofin taustalla lienee jokin suuri tulivuorenpurkaus, jolloin ilmakehän tuhka jätti kesän väliin monta vuotta peräkkäin. Niili käänsi egyptiläisille selkänsä, nälänhätä, anarkia ja kulkutaudit riehuivat vapaina, ilmastopakolaisuus herätti laajaa levottomuutta ja kauppasuhteet katkesivat. Vallankumoukset hajottivat vallan paikallisille ruhtinaille. 

-2 200 Pronssikausi sarastaa Euroopassa, joka ei maanosana kärsi niin paljon kuivuudesta. Pronssin valtakeskittymä on etelä-Englannin Cornwallissa. Pronssikauteen liittyy laaja kauppaverkosto, joka ylsi lopulta pohjoismaihin saakka. Parempi metallurgia mahdollisti paremmat kirveet, jotka taas mahdollistivat paremmat veneet, joilla pääsi pidemmälle nopeammin. Kaupan myötä pronssi ja esimerkiksi hevoset saapuivat uusille alueille. Ihmisten mukana on kulkenut myös uskomuksia. Esimerkiksi pohjolan ukkosenjumala Thor tulee indoeurooppalaisista juurista. Mitään kansaa ei esikreikkalaisten lisäksi Euroopasta vielä ponnista vaikka heimokuninkaat ja ruhtinaat ovat toki hallinneet. Tätä aikaa on tosin kutsuttu "esikelttiläiseksi".  

-2 175 Kaupunkivaltioiden liitoksista hajoileva Akkadin valtakunta romahtaa vuoristokansa gutilaisten hävityksessä. 

-2 112 Urin kolmas dynastia aloittaa sumerilaisen renessanssin. Nousua johti kuningas Ur-Nammu, jonka lakikokoelma edelsi Hammurabin ja muiden lainsäätäjien lakeja. Kuolemanrangaistus, orjuus ja monet oikeudenmukaisuudet, kuten leskien suojeleminen, tulevat ensi kertaa mainittua. Urissa osattiin solmia poliittisia avioliittoja ja kerätä veroja.  Kauppa kävi esimerkiksi Intian korkeakulttuurin edustajien kanssa. Sumerilaiset rakensivat zikkurateja eli porraspyramideja, joiden huipulla oli temppeli jumalan tulla. Kuuluisin näistä on kuunjumala Nannan Urin zikkurat. Urissa rakennettiin myös 180 kilometriä pitkä muuri torjumaan barbaareja ja pakolaisia, mutta esteestä ei ollut hirvästi apua, sillä sen saattoi kiertää. 

Tältä ajalta juontuu sumerilainen myytti seitsemästä viisaasta tietäjästä / katselijasta eli apkallusta, jotka opettivat ihmiskunnalle viisauksia, kuten kirjoitustaitoa, ennen tulvaa. Nämä puolijumalalliset kalaherrat(!) perustivat sumerin 7 kaupunkia. Ilmeisesti enkelit periytyvät näistä hahmoista. Myytin mukaan nämä opettajat pelastivat ihmiskunnan tulvalta risteytymällä ihmisten kanssa. Näiden jälkeläiset olivat muinaisen ajan sankareita, jotka rakensivat sivilisaation tulvan jälkeen. Raamatun outo jae: "Siihen aikaan ja myöhemminkin oli maan päällä jättiläisiä, kun jumalien pojat yhtyivät ihmisten tyttäriin ja nämä synnyttivät heille lapsia. Juuri näitä olivat muinaisajan kuuluisat sankarit" selittyy sumerilaista taustaansa vasten. Israelilaisilla "jumalan pojat" olivat tosin pahoja henkiolentoja. 

-2 070 Kiinan Xia-dynastia eli ensimmäinen dynastia aloitetaan alkaneeksi. Dynastian ensimmäisen keisarin Yu Suuren kerrotaan estäneen Keltaisenjoen tulviminen. Tästä hän ja hänen jälkeläisensä saivat lahjaksi keisariuden eli taivaan mandaatin. Dynastiasta ei ole kirjallista lähteitä kuin tuhat vuotta myöhemmin. Ilmeisesti oli kuitenkin olemassa valtakunta, joka hallitsi alueen heimoja provinsseissa. 

-2 046 Egypti elpyy yhtenäiseksi ja vahvaksi ja aloittaa näin keskimmäisen valtakunnan ajan välikautensa jälkeen. Pääkaupunki vaihtui Thebaksi ja faaraot hallitsivat pitkään rauhanomaista valtakuntaa. Pyramideja rakennettiin, tosin vaatimattomammin. Ilmeisesti hallitsijat eivät rohjenneet julistautua enää erehtymättömiksi. Tältä ajalta on peräisin kuulu Sinuhen tarina, jonka vaikutusta voi nähdä esimerkiksi Raamatun Joosef-kertomuksessa. 

-1 960 Urin kolmannen dynastian kukoistus romahtaa amorilaisten ja elamilaisten hyökkäyksiin. 

-2 100-1 800 Vanhan testamentin kantaisät Aabraham, Iisak ja Jaakob vaeltavat Raamatun aikajanan mukaan pyhillä mailla. Patriarkat, heidän vaiheensa ja jälkeläisensä ovat olleet erittäin tärkeitä tähän päivään saakka, sillä juutalaiset, kristityt ja muslimit katsovat periytyvänsä heistä. Esimerkiksi Aabrahamin nimeä toistetaan Suomen kirkkojen liturgioissa vuoden jokaisena sunnuntaina.

Aabraham oli aramealainen Urin kaupungista. Iisak jää Raamatussa nopeasti sivuun. Jaakob on Israelin kahdentoista heimon kantaisä, joka saa nimekseen Israel painittuaan Jumalan / enkelin kanssa. Kantaisien tapauksessa tahtoisimme maistaa narraatiorypäleen historiallista siementä. Se on kuitenkin mahdotonta. Tunnetut kirjalliset lähteet patriarkoista ajoittuvat tuhat vuotta myöhemmäksi. 

-1 800 Minoalainen korkeakulttuuri elää huippukauttaan Kreetalla, etenkin Knossoksella. Saarelle rakennettiin loistokkaita palatseja. Kauppa kävi mm. Egyptin kanssa, tuotteina puu, oliiviöljy, viini ja villa. Minoalaisilla oli myös kirjoitustaitoa. Kulttuurin menestys johtui siitä, että se sai olla suhteellisen rauhassa ympäröivien vesien takia. Minoalaisten uskontona oli ilmeisesti äitijumalarkultti, käärmejumalatar (taas käärme, huh!) sekä härkäjumalan palvonta. Tästä seurasi kuuluisat härkähypyt sekä taru Minotauruksesta ja labyrintista. Minoalaiset levittäytyivät monien siirtokuntiensa myötä laajemmalle Kreikkaan.     

-1 800 Vanhimmat versiot maailman vanhimmasta eepoksesta, sumerilais-akkadilaisesta eli muinaisbabylonialaisesta Gilgameshista. Eepoksen sankari on jumalihminen, joka etsii kuolemattomuutta ja seikkailee Lähi-Idässä kuin Odysseus konsanaan. Mukana on hirviöitä, urotöitä, kuten leijonien surmaamista, ennusunia sekä matka manalaan tulevien kertojien kopioida. Tarina kertoo myös valtavasta tuhotulvasta. Raamatun vedenpaisumuskertomus juontuu osittain täältä. Gilgamesh käännettiin mm. hurrilaisten ja heettiläisten kielille. 

-1 792 Kaupunkivaltio Babyloniasta tulee maailman suurin kaupunki sekä Mesopotamian mahti stragedisesti viekkaan kuningas Hammurabin johdolla. Hammurabi voitti amorilaiset kuninkaat, Elamin hallitsijat, Assyrian ja sumerilaiset rippeet. Valtakunta pysyi koossa 150 vuotta, mutta hävisi sitten heettiläisten ja kassiittien jalkoihin. Hammurabi tunnetaan laistaan, jossa vallitsi Vanhassa testamentissakin esiintyvä kostoperiaate: "silmä silmästä, hammas hampaasta". Babylonian pääjumala oli näinä vuosina Enlil ja muita aurinkojumala Samas, Istar ja Marduk. 

Babylonia on maineikkaampi kuin hurrilaiset, heettiläiset ja muut ajan mahdit. Tämä johtuu siitä, että valtakunta nousi uudelleen kukoistukseen ja sai suuren, joskin negatiivisen, merkityksen Raamatussa. Akkadin kieli oli ajan lingua franca. 

-1 750 Muukalaishyksot ilmaantuvat Egyptiin Aasiasta päättäen pitkän Keskimmäisen valtakunnan ajan. Heillä ei ollut omaa kulttuuria, elleivät egyptiläiset hävittäneet kaikkea heidän taidettaan. Jumalakseen hyksot omaksuivat Sethin. He toivat maahan hevosen. Hyksot ja thebalaiset mittelivät voimiaan ja parisataavuotisen lusmuilun jälkeen barbaarit saatiin karkotettua.  

-1 650 Heettiläisheimot yhdistyvät yhdeksi valtakunnaksi Anatoliassa pääkaupunkinaan kauppareittien keskus, Hattusa. Heettiläiset olivat saapuneet maahan joitain satoja vuosia aiemmin alkuperäisasukkaat hattilaiset syrjäyttäen. Heettiläiset olivat sotainen kansa, joka voitti Babylonian ja Mitannin sotavaunuineen sekä sotivat tasaväkisesti egyptiläisten kanssa. Heettiläiset mainitaan usein Raamatussa. Aabrahamin äiti taisi olla heettiläinen. Kansan uskonto oli jokseenkin tyypillinen pantheon. Mainittakoon Kaaban mustan kiven vastine Hattusan temppelin vihreä kuutio, jonka merkitys jää epäselväksi. Heettiläisessä mytologiassa oli kenties ensimmäinen tarina kaaoslohikäärmeen surmaamisesta. Myytti toistuu Raamatun Leviatanin surmaamisessa.

-1 650 Meteori tuhoaa Tell el-Hammam -kaupungin nykyisen Jordanian alueella. Kaupunki on mahdollisti Raamatun Sodoma, syntien pesä, jonka Jumala kertoo tuhonneen tulen ja tulikiven kautta. Raamatun mukaan kaupungista pakeneva Lootin vaimo muuttui suolapatsaaksi. Tutkijoiden mukaan tuon ajan maakerrostumissa on huomattavan paljon Kuolleesta merestä höyrystynyttä suolaa. Olisiko totuus siis yhtä ihmeellistä kuin taru?   

-1 600 Shang dynastia syrjäyttää Xia dynastian Kiinassa. Tämän ajan hallitsijoilla oli hienot temppelit pääkaupungeissaan, armeijat sekä kehittynyt yhteiskuntajärjestelmä. Esi-isät ansaitsivat palvontaa. Kiinan varhaisin kirjoitusjärjestelmä, oraakkeliluukirjoitukset, ovat peräisin tältä ajalta. Ennustaminen oli siis vahvassa suosiossa. Myös ihmisuhrit kuuluivat politiikkaan. Dynastian hallitsijat kävivät toki kauppaa, mutta korkeakulttuuri oli kaiketi eristyksissä muista ajan mahdeista. Pronssia oli silti käytössä, jopa tehotuotannossa. Kalentereita oli myös käytössä, jopa niin hyviä, että Kiinassa käytetään samoja edelleen. Dynastia ei hallinnut nykyisen Kiinan kokoista aluetta, vaan alueita pohjois-Kiinasta. Shang kävi jatkuvia taisteluja muita heimoja sekä vierasmaalaisia "barbaareja" vastaan. 

-1 600 Itä-Saksasta löytynyt pronssinen Nebran kiekko (kuvassa) todistaa esieurooppalaisten kyvystä työstää laatuesineitä sekä ymmärtää taivaankannen ilmiöitä. Kiekolla pystyttiin laskemaan talvi- ja kesäpäivänseisaus. Levy kuvaa Seulasten tähtijoukkoa. Tästä voi päätellä levyn käyttäjien tienneen, kuinka aurinko- ja kuuvuosi saadaan sovitettua yhteen. Kiekko on mahdollisesti hylätty kun aurinkojumala oikutteli ankarasti Santorin tulivuorenpurkauksen takia 1627 eKr.  


















-1 570 Muinaisegyptiläinen Kuolleiden kirja on ajan bestseller ja tunnettu tänäkin päivänä. Kirja on matkaopas manalaan, Osiriksen valtakuntaan. Teoksen tunnetuin osa on sydämen punnitseminen Totuuden eli Ma'atin salissa. Mikäli vainajan sydän oli kevyempi Ma'atin höyhentä, hän pääsi paratiisiin. Raskas sydän joutui Ammitin eli krokotiilipäisen hirviön kitaan. Myös kristinuskossa ja islamissa elää käsitys kuolemanjälkeisestä viimeisestä tuomiosta t-risteyksineen. Sananlaskujen kirjasta: "Ihminen pitää kaikkia teitään oikeana, mutta Herra punnitsee sydämet."    

Naispuoleinen Ma'at oli jo tällöin ikivanha moraalin personifikaatio, oikeudenmukaisuuden ja järjestyksen jumala. Jumala ennakoi kreikkalaista Logosta ja seemiläistä Viisautta eli Sofiaa. Olemmeko me tasa-arvoa kannattavat ja Haloo Helsingin Lady Dominaa laulavat suomalaiset piiloegyptiläisiä? 

-1 500 Egyptin Uusi valtakunta nostaa maan viimeisen kerran kukoistukseen ja maailman mahtavimmaksi kansaksi. 1400 eKr. valtakunta laajeni ennätysmittoihinsa faarao Thutmosis III johdolla tehokkaan hallinnon ja armeijan avulla. Thutmosis oli soturihallitsija, joka kurmotti mm. Kanaaninmaan liittouman joukkoja kuuluisassa Megiddon taistelussa. Pyramidit vaihtuivat hautamonumentteihin ja kuolintemppeleihin. Tältä kaudelta on peräisin mm. kuningatarfaarao Hatshepsut,  monoteismia ennakoiva, aurinkojumala Atonia palvonut faarao Ekhnaton sekä Tutankhamon upeine kuolinnaamioineen. Ekhnaton oli omalaatuinen faarao, joka repäisi valtakunnan irti Thebasta, aurinkojumala Amonista sekä pappiselitiistä perustamalla uuden pääkaupungin ja paratiisin. Mies oli kuitenkin jonkinsortin haaveilija, joka päästi valtakunnan rappeutumaan ja niin uoma palautui pian entiselleen faaraon kuoltua. Ekhnatonin Aurinkohymni on Raamatun psalmin 104 esikuva.  

-1 500 Hurrilaiset perustavat voimakkaan Mitannin valtakunnan nykyisen Pohjois-Irakin, Syyrian ja Turkin alueelle. Hurrilaiset olivat saapuneet Kaksoisvirran maahan jo tuhat vuotta aiemmin ja levinneet voimakkaasti 1800-1700 luvuilla. Mitanni hallitsi mm. Assyriaa, mutta lopulta Assyria ja heettiläiset kukistivat valtakunnan jättäen hurrilaiset unholaan. Aikanaan tämä kansa oli tunnettu hevosistaan ja taitavista sepistä. Maailman vanhin sävellys, hymni kuujumalan vaimolle, on hurrilainen. Hurrilaisten uskonnosta mainittakoon siivekkäät ihmishahmot sekä säänjumala Teshub, hurrilainen vastine seemiläiselle Baalille ja germaaniselle Thorille.    

-1 500 Arjalaiset eli indoiranilaiset paimentolaiset valtaavat heikentyneen Indus-vallan Pohjois-Intiassa. Arjalaisten valtteina olivat hevonen ja ehkä rauta, heidän kielenään sanskrit. Arjalaiset elivät herroina halliten luoteis Intiaa heimomonarkioissa, joita kutakin johti puolijumalallinen kuningas, raja. Heidän säätyjakonsa muotoutui myöhemmin hindulaisuuden kastilaitokseksi. Hindulaisuuden vanhin kirja, rituaalihymnien kokoelma Rigveda, juontuu tältä ajalta. Kirjan maailmankuva on polyteistinen. Keskeisin jumala on hindulaisten Zeus, Indra. Mukana ovat myös tulenjumala Agni, Shivaa edeltävä myrskyn jumala Rudra, elämän ylläpitäjä Vishnu sekä Varuna. Hymnit lauletaan myös huumerituaalijuoma Somalle. Rigvedan käsite Rta on keskeinen, sillä se tarkoittaa järjestystä, totuutta ja oikeudenmukaisuutta - periaatetta, joka pitää maailman ja elämän mielekkäänä. Käsite on siten sukua egyptiläiselle Ma'atille. Rta:sta kehkeytyi myöhemmin termi dharma. Rigvedassa pyhä joki on vielä Sarasvati, ei Ganges. Mainittakoon myös, että lehmä alkoi saada pyhyyden auraa jo Rigvedassa.  

-1 500 Nk. olmeekkivaltakunta alkaa olla jo melko suurta nykyisen Meksikon alueella eli mesoamerikassa. Olmeekit olivat korkeakulttuuri, jolla oli kirjoitustaito (ensimmäinen läntisellä pallonpuoliskolla), kaakao, maissinviljely, maailman ensimmäiset pallopelit, kumiviljelmät sekä taidokkaat pääpatsaat ja jadenaamiot. Ihmisuhrit, kalenteri ja matematiikka saattoivat olla jo olmeekkien käytössä mayojen, asteekkien ja tolteekkien lainata. San Lorenzo oli olmeekkien pääkaupunki, missä väkiluku nousi yli kymmeneen tuhanteen. Olmeekit uskoivat eläinhahmoisiin jumaliin, myös myöhemmin mesoamerikassa tärkeään sulkakäärmejumalaan. Jaguaarijumala oli myös keskeinen. Olmeekit saattoivat katsoa periytyvänsä "ihmisjaguaarista". Jo olmeekit käyttivät rautamalmista valmistettuja peilejä, joilla oli suuri merkitys mesoamerikan uskonnoissa. Ne toimivat väylinä tuonpuoleiseen.  

-1 450 Mykeneläinen eli indoeurooppalainen esikreikkalainen kulttuuri ja sen soturieliitti nousee huippuunsa ja syrjäyttää minoalaisen kulttuurin, myös Kreetan saarella. Kulttuuri ja sen mahtava laivasto kukoisti pari sataa vuotta. Sen loppuvaiheessa rakennettiin linnoituksia ja muureja, mutta ne eivät estäneet suurta romahdusta. Usein kirjoissa kuvattu Agamemnonin kuolinnaamio on mykeneläiseltä ajalta eli 300 vuotta ennen Troijan sodan ylipäällikön vaiheita. Monet kreikkalaiset jumalat olivat käytössä jo mykeneläisillä: Zeus, Hera, Poseidon, Artemis... Ateena, Argos ja monet muut kreikkalaiskaupungit olivat jo perustettu mykeneläisellä kaudella. 

-1 363 Kaupunkivaltio Assyria aloittaa keskivaltakunta- eli pullistelukautensa. Tämä nousu oli mahdollista, kun heettiläiset kurmottivat Mitannia. Assyrian soturikuninkaat laajensivat kaupunkivaltaa valtakunnaksi jokaiseen ilmansuuntaan. 1200-luvulla Assyria päihitti heettiläiset ja valloitti Babylonian. Assyrian armeija oli raaka ja politiikkana oli toteuttaa väestönvaihtoja, jotka estivät kapinoiden synnyn valloitetuilla alueilla. Assyrian pääjumalaksi tuli Assur, muut jumalat lainattiin babylonialaisilta. 

-1 300 Kauppias- ja merenkulkukansa foinikialaiset toimivat merkittävänä vaikuttajana Välimerellä, Egyptissä, Espanjassa ja Englannissa. Varhaishistoriansa perusteella foinikialaiset samaistuvat kanaanilaisiin. Siten foinikialaisilla on raamatulliset jumalat Baal ja Astarte. Foinikialaisten hittituotteita oli purppurakangas sekä lasi. Foinikialainen aakkosto edelsi kreikkalaisten ja myöhempiä latinalaisia sekä kyrillisiä kirjaimistoja. Siten mekin saamme kiittää näitä muinaisia kauppiaita kirjaimistamme!  

-1 274 Egyptin viimeisin suuri faarao Ramses II saa torjuntavoiton heettiläisistä kuuluisassa Kadeshin taistelussa. Ramses voitti myös merikansojen joukot sekä nubialaisten kapinan. Faarao tunnetaan rakennusprojekteistaan, kokonaisista kaupungeista, kuten Abu Simbelistä, jonka maineikkaat temppelit ovat olleet hiekkaan hautautuneina halki vuosisatojen. Ramses kulki spektaakkelista toiseen ja hallitsi poliittisen propagandan salat. Ukolla kerrotaan olleen 100 poikaa ja 100 tytärtä. Ilmeisesti faaraoiden tapana oli naida omia tyttäriään. 

-1 250 Maailmanloppu alkaa. 

 

Maailman väkiluku katastrofiaikojen välissä oli nousujohteinen. Urin kaupunki lienee ensimmäinen, jonka väkiluku nousi yli sadan tuhannen. Samaan pystyivät myöhemmin Egyptin Thebes, Avaris ja Pi-Ramesses, Babylon sekä Kiinan Yinxu. 

 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti