sunnuntai 25. lokakuuta 2020

Don Rosan parhaimmat -jälkipyykki

Kirjoitin korona-ajan terapiasessiona arvostelut ja kuvaukset kaikista Don Rosan piirtämistä ankkasarjakuvista. Jutut löytyvät blogiarkistosta. Seuraavassa on tarkistettu listaus jaksoista parhausjärjestyksessä sekä listan avulla toteutettu rankkaus Don Rosan kovakantisista kokoelmista.

Huonosta keskinkertaiseen - moralisti Aku

Huonoja tarinoita ei Don Rosalla olekaan - paitsi ehkä tämä yksi

79. Laiskanläksy

Keskinkertainen - kompuroivaa viihdettä 

Keskinkertaisia tarinoita Rosalla on minun listani mukaan 10 eli reilu 10%. Nämä tarinat ovat ihan hauskoja ja mukiinmeneviä, mutta niiden huumori on tavanomaista, juonikulut latteita ja logiikka usein hakusessa. Nämä kymmenen juttua muodostavat vähän sekalaisen kokoelman lyhyitä tarinoita, mutta yllättäen mukaan joutui myös yksi pitkä ja suosittu Roopen elämäntarina.

78. Odottava onki

77. Oi kuusipuu

76. Kolikko karussa

75. Täyttä roskaa

74. Ankkalinnan pillipiipari

73. Ankkalinnasta Lillehammeriin

72. Unelmoiden läpi elämän

71. Monikäyttöauto

70. Hakkaa päälle!

69. Avaruuden valloittajat

Unelmoiden läpi elämän oli ainoa pitkä ja keskinkertainen tarina. 

Keskinkertaisesta hyvään - ankkojen hypnoosi 

68. Valvova silmä

67. Unohda koko juttu! 


Sankari ylitse muiden -juttu on yksi esimerkki Rosan monista kivoista lyhyttarinoista.


Hyvä - hupia koko rahan edestä 

Tähän osioon listasin 26 tarinaa eli liki kolmanneksen jutuista. Suurin osa niistä on Rosan lyhyitä hupailuja. Näissä tarinoissa on toisinaan suuriakin puutteita, mutta edut kääntävät ne plussan puolelle. Hyvissä sarjakuvissa ei välttämättä ole juuri mitään motkottamista, mutta irtovitsit korvaavat syvyysulottuvuutta. Tähän osioon tuli joitain Rosan pitkiä kertomuksia, kuten scifiparodiatrilogia sekä kolme Rosan pitkää ja historiallista aarteenetsintäseikkailua. 

66. Tyylittä taaplaten

65. Seitsemän (miinus neljä) rohkeaa caballeroa

64. Sankari ylitse muiden

63. Ensimmäinen keksintö

62. Ahneen palkka

61. Aarre lasimaljassa

60. Pako kielletystä laaksosta

59. Maa hyökkää!

58. Vaarojen vuori

57. Suurin kurpitsa

56. Pysähtyneisyyden aika

55. Kolmoistikliaisen merkki

54. Saari ajan rajalla

53. Musta ritari slurppaa jälleen

52. Mestaripuutarhuri

51. Ankka kuningas Arthurin hovissa

50. Hollantilaisen salaisuus

49. Nostradamuksen kirous

48. Onnesta turtana

47. Onnenlantin tarina

46. Nokanneulan tapaus

45. Liikenerot

44. Jos metsään haluat mennä nyt.. 

43. Talon kokoinen vastustaja

42. Rahavirta 

41. Klaaninsa viimeinen

40. Lumikenttien kimallus


Hyvästä loistavaan - ankat itämailla

39. Takaisin Xanaduun

38. Kymmenen avataran aarre


Kadonneen kirjaston vartijat on yksi rakastetuimmista Rosan tarinoista, mutta tässä kilpailussa jakso sai myös kritiikkiä osakseen. 
 


Loistava - syvyyttä ja ratkiriemukkuutta  

Tässä osiossa on 27 tarinaa ja suurin osa niistä on pitkiä jatkotarinoita sekä tasavahvoja Roope-historiikkejä. Tähän osioon kuuluu monet Rosan herkullisimmat aareenetsintäjutut sekä jotkut kärkikahinoiden ulkopuolelle jääneet ennakkosuosikit. Jaksoja leimaa Rosa-valtit: historiallisuus, eheät juonikuviot ja hersyvät jutut.

37. Kutistuva kitupiikki

36. Transvaalin tuittupää

35. Julman maan jehu

34. Kuparikukkulan kuningas

33. Ankkapurhan miljardööri

32. Ankkapurhan uusi valtias

31. Hopealautasella

30. Krokotiilinmetsästäjä

29. Kolmen caballeron paluu

28. Paino-ongelmia

27. Matka maan keskipisteeseen

26. Hänen majesteettinsa Roope ankka

25. Kasvatusoppia

24. Mississipin mestari

23. Cutty Sarkin cowboykapteeni

22. Kadonneen kirjaston vartijat

21. Sammon salaisuus

20. Auringon poika

19. Temppeliherrojen kätketty kruunu

18. Kaikkein mieluisin lahja

17. Eldoradon viimeinen valtias

16. Kirje kotoa

15. Uniajan urho

14. Klondiken keisari

13. White Agony Creekin vanki

12. Hämäyksen hurrikaani

11. Andien kutsu 

10. Musta ritari


Loistavasta mestariteokseen - paha Roope 

9. Culebran liikenero

8. Maailman rikkain ankka


Listan monet tarinat sijoittuivat lähes objektiivisesti oikeille paikoilleen, kuten tämä Rosan mestariteos sijalle 3. 

Mestariteos

Tähän katergoriaan hyväksyin vain 7 tarinaa, vaikka useimmissa loistavissa tarinoissa on myös mestariteoksen makua. Näistä tarinoista ainakin puolet on yllättäjiä, etenkin koko rankkauksen voittaja. Mestariteoksista ei löydy vikoja, ainoastaan erinomaista huumoria, verrattomia juonenkäänteitä ja puhuttelevia hahmoja. 

7. Kroisoksen aarre

6. Olla kuin ei olisikaan

5. Ankkapalatsin erakko

4. Ankkalinnakkeen valloittaja

3. Kolumbuksen kadonneet kartat

2. Yukonin sydämet

1. Windigojen mailla


Don Rosan kovakantiset kokoelmat 

Ohessa on rankattu parhausjärjestykseen Rosan kokoelmat. Teosten jaksot on pisteytetty plussaamalla niiden sijanumerot yhteen. Tästä luvusta on miinustettu teoksen sivumäärä sekä annettu lisäpisteitä ennenjulkaisemattomista tarinoista. Rosa-kommentaarien puutteista ja huonoista käännöksistä ropisee miinuksia. Vähiten pisteitä saanut kokoelma on  paras.

Sammon salaisuus -kokoelmassa on siisti Sammon ryöstö -maalausta mukaileva kansi, jossa miekkaa kantava Roope kohtaa Louhen, jolla on mukanaan myös Karhukoplan konna. Itse tarinassa kohtaus on vähän erilainen.  


9. Kolmen caballeron paluu 176s

Tässä kokoelmassa on peräti 13 tarinaa, mutta 4 niistä on mitäänsanomattomia lyhäreitä, joita en edes viitsinyt ottaa mukaan kisaan. Lisäksi 5 juttua löytyy listani häntäpäästä. Kokoelma ei ole hääppöinen, sillä sen ainoa loistava tarina yltää vasta listani sijalle 29. Kirjassa ei ollut julkaisuhetkellä yhtään julkaisematonta tarinaa, mutta ainakin molemmat caballero-jutut tajuttiin laittaa samaan pakettiin.  

8. Pako kielletystä laaksosta 176s

Tässä kokoelmassa on muutama ässä mukana, mutta kokonaisuus jää kehnoksi: puolet tarinoista (jos kolmea lyhyttä mitäänsanomattomuutta ei lasketa) jäivät keskinkertaisiksi. Tämä on viimeisin Rosa-kokoelma, johon on ahdettu loput mestarin tarinat vailla kummempaa tematiikkaa. Temppeliritarit sekä Musta ritari jatko-osat olisivat sopineet paremmin toisaalle. 

7. Kadonneen kirjaston vartijat 174s

Tämä oli ensimmäinen Rosan kokoelma, jonka nimikkotarina ei kuitenkaan pärjännyt hirveän hyvin ruodinnassani. Kilpailuni ykköstarina löytyy täältä, mutta sen kohdalla on huomattava, että kokoelman käännökset ovat huonompia versioita kuin lehdissä julkaistut tarinat. Tässä oli kaksi ennenjulkaisematonta juttua. Xanadu-jutun olisi voinut vaihtaa kirjasto -tarinan jatko-osaan eli Kolumbuksen kadonneisiin karttoihin. 

6. Kymmenen avataran aarre 176s 

Nimikkotarinasta huolimatta tämä kattaus on puoliksi scifiä. Ehkä scifijutut olisi voitu kerätä yksiin kansiin ja kerätä toisaalle vaikka aarteenetsintäjuttuja. Kolumbuksen kadonneet kartat, eli pronssisijan tarina, on täällä. Muuten kokoelman kahdeksan juttua ovat hienoja, vaikka muutama kehnompikin on kerätty mukaan. Yksi ennenjulkaisematon tarina, mutta ei Rosa-kommentaareja. 

5. Sammon salaisuus 192s

Suomalaisten rakastama kokoelma on toki laadukas, mutta nyt ei heru erityisiä suomi-pisteitä. Kymmenestä tarinasta vain kaksi eli nimikkotarina ja "Auringon poika" yltävät loistavien joukkoon. Kaksi muuta pitkää tarinaa "Rahavirta" ja "Aarre lasimaljassa" eivät pärjänneet kovin hyvin. Kuusi lyhäriä ei nosta tätä kokoelmaa korkeammalle, mutta neljä ennenjulkaisematonta juttua tuo lisäpisteitä. Suomennoksesta miinusta.   

4. Musta ritari 176s


Tämä kokoelma herätti pahennusta, sillä siinä ei ollut yhtään uutta tarinaa. Kansien välissä on vain seitsemän juttua, mutta sivuja piisaa, sillä tarinat ovat pitkiä. Jaksot ovat myös oikein hyviä, kuten nimikkotarina, joka pääsi sijalle 10. 

3. Temppeliherrojen kätketty kruunu 176s

Tämä kokoelma oli aikoinaan aikamoista herkkua, sillä kansien välissä oli 4 julkaisematonta Rosa tarinaa. Juttujen taso on kova, sillä esimerkiksi sijoitukset 7, 11 ja 19 löytyvät täältä. Tämä on siis selvästi parempi kokoelma kuin nuo neljä aikaisempaa. 

2. Roope Ankan elämä ja teot 2 224s

Rosan b-osien kokoelma ylttää jo sivumäärien suhteen muiden kokoelmien edelle, vaikka tarinoita ei olekaan kuin 8. Kokonaisuus pysyy hienosti kasassa, eikä kokoelmassa ole kuin yksi huti. Kirjan viisi tarinaa ylsi paalusijoille 2, 9, 12, 13 ja 23.  

1. Roope Ankan elämä ja teot 272s

Roopen elämäkerrassa on peräti 12 tarinaa. Mukana ei ole yhtään lyhyttä juttua, joten sivumääriä on heti 100 enemmän kuin muissa tarinoissa. Tämä oli ainut kokoelma, joka sai 3 kertomusta kymmenen parhaan joukkoon ja peräti 6 sarjaa 25 parhaan jakson joukkoon. Lisäksi tarinat pysyvät hienosti kasassa ja pursuavat Rosan kommentteja. Tämä on siksikin paras Rosan kokoelma, sillä kokonaisuuden huonoin jakso on sijalla 41. Kaiken kukkuraksi julkaisuhetkellä täällä oli mukana 2 ennenjulkaisematonta tarinaa. Ainoa miinus tulee suomennoksista, jotka ovat parempia Aku Ankka -lehtien luovassa puristuksessa.   



 















 








 





   





43. Jos metsään haluat mennä nyt..

33. Krokotiilinmetsästäjä 

32. Ankkapurhan uusi valtias 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti